Gerçek dünyada matematiği nasıl ve ne zaman kullandığınızı sorguladığınızda matematik sınıfındaki zamanları hatırlıyor musunuz? -Biz hatırlamıyoruz.
Tasarıma herkes gibi çevreden gelen işlerle başlarız. Programlara çizime olan merak/hobi. Aslında bir bakıma herkesten çok şanslıyız. Global bir iş yapıyoruz aynı programları kullanıyoruz Ülkerelere göre tasarım dilleri değişiyor ancak öğrenebiliyoruz. Tasarımcılar arasında bu noktada farklılıklar başlıyor. Biz bunu 3’e ayırıyoruz.
- Kreatiflik (Göz)
- Çizim kalitesi (El)
- Matematik / Altın Oran (Zeka)
1 ve 2 göreceli kavramlardır. Ancak matematik göreceli değil, kesindir! -Keşke Geometri derslerinde çok dikkatli olsaydım. Çok kaliteli kreatif bir logo çizdiğimizi düşünelim. Tasarımda belli bir noktaya geldiğinizde bir yerlerde hata var diyorsunuz. Düşünmeye başladığınızda kuralları yok saydığınızı hatta hiç bir fikrinizin olmadığını farkediyorsunuz. O noktada araştırmalarda daha sanatsal bir tavır yaratmak için altın oranı keşfediyorsunuz. İncelediğinizde, bu bilginin tasarım eğitimimdeki eksik parçalardan biri olduğunu fark ediyorsunuz. -Üniversitede gösterdilerde bizmi görmedik?
Bu yazıda Altın Oranın ne olduğu, logo tasarımında neden ve nasıl kullanıldığını ve bunu işinize nasıl uygulayabileceğiniz hakkında biraz bilgilendirmeye çalışacağız..
Altın Oran Nedir?
Altın Oran, doğa, anatomi, renk ve hatta ses dalgalarında bulunabilen matematiksel bir prensiptir. Hoş doğası nedeniyle binlerce yıldır sanat, resim, mimari, müzik ve tasarımda kullanılmaktadır. Bilimsel çalışmalar, Altın Oran’ı içeren şeyleri, farkında olmadığımızda bile güzel, uyumlu ve sınırlayıcı mükemmellik olarak algıladığımızı göstermiştir.
Altın Oran’ı tasarımıma ne kadar çok dahil edersem sonuç o kadar hoş olur. Altın Oran’ı kullanmak tasarım kararlarında bir çerçeve sağlar. -Tasarımda ızgara kullanmak. Altın Oran’ı yüzeysel olarak kullanamazsınız ve her şeyin her zaman mükemmel olacağını düşünemezsiniz. Bu oranların tasarım çalışmalarınızda kullanılması zaman ve pratik gerektirecektir. Ancak ne kadar çok kullanırsanız, tasarımınızın öğeleri arasındaki ilişkileri daha fazla görmeye ve işinizde tutarsız olan ve doğru hissetmediğiniz alanları tespit etmeye ve düzeltmeye başlarsınız.
Fibonacci
Altın Orana ulaşmak için önce Fibonacci sayı dizisini anlamalıyız. Her yerde bulunabilir; yaprakları sayısında bir ayçiçeği veya bir piyanoda tuşların desenine ananas spiraller bir çiçek vardır. Bu diziye aşina olduğunuzda, diziyi her yerde görmeye başlayacaksınız.
Sekans aşağıdaki gibidir:
1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21…
Şimdi bunun nasıl çalıştığını görelim. Sekanstaki ilk ikiden sonraki her sayı, ondan önceki 2 sayının toplamıdır.
… ve bunun gibi.
Şimdi bunu tasarımcıların takdir edebileceği görsel terimlerle ifade edelim.
Mekansal alanı tanımlamak için her sayının karesini alırsak, dizimiz şimdi şöyle görünecektir:
Ve bulmacalarda doğalysanız, sayıların ilerlemesinin görsel bir desen oluşturduğunu görmeye başlayacaksınız:
Deli, değil mi ?! Sadece bekle. Daha da iyi oluyor.
Altın Oran
Altın Oran burada devreye giriyor.
Fibonacci dizisindeki sayıların oranı Altın Oran’a doğru eğilim gösterir. Sekanstan art arda iki sayının oranı Altın Oran’a yakınlaşır, 1.618.
Altın Oran, küçük miktar (a) ‘nın büyük miktara (b) oranının büyük (b)’ nin bütüne (a + b) oranı ile aynı olduğu iki miktar arasındaki ilişkidir.
Altın Sarmal
Sadece doğada bulunan Fibonacci deseni değil, içinde Fibonacci Spiral (Altın Spiral olarak da bilinir) adı verilen başka bir desen var. Her kareye dairesel bir yay ekleyerek mükemmel bir spiral üreteceğiz:
Bir deniz kabuğu muayene ettiyseniz veya hatta bir galaksi resmi gördüyseniz, bu spiral size oldukça tanıdık gelebilir.
Şimdi Altın Oranın ne olduğunu bildiğinize göre, logo tasarımında kullanalım. Eğlence burada başlıyor!
Not: Basit olması için, terimler genellikle birbirinin yerine kullanıldığından, Altın Dikdörtgen, Spiral veya Oran hakkında konuştuğumda “Altın Oran” terimini kullanıyorum.
Süreç:
Örnek:
Logoları tasarlamamın bir yolu, oranların uyumlu olması için tüm temel şekilleri Altın Oran’dan almaktır. Sonra şekilleri birleştirdim ve tüm parçaları hizalamak için bir ızgara kullandım. Ve son olarak noktaları, şekilleri ve bağlantıları geliştiriyorum.
Profesyonel İpucu: Tasarım yaparken birden fazla Altın Oran kullanmayın. Daha küçük bir orana ihtiyacınız varsa, başladığınız Altın Orandan alın.
Altın Oran’ı mı kullanmak istiyorsunuz?
Altın Oranı iş akışınıza dahil etmek, daha hızlı ve daha iyi tasarım kararları vermenize yardımcı olacaktır.
Daha uyumlu ve hoş bir tasarım oluşturmak için bir sonraki logonuz da ki Altın Oranı nasıl kullanabileceğinizi mi merak ediyorsunuz?
Ardından,% 90 tamamlanmış bir logo tasarımına sahip olduktan sonra oranları düzeltmek için Altın Oranı kullanın. İşinizi hassaslaştırmak için Altın Oran’ı kullandıkça, bunu tasarım sürecinize daha önce nasıl dahil edeceğinizi fark edeceksiniz. Ama acele etme. Amaç, onu bir rehber gibi kullanmak ve zorlamak değil.
Logo tasarımı için tıklayınız.