Skip to main content

Logo Türleri Nelerdir?

By 24 Temmuz 2020Nisan 25th, 2021Diğer

Logo, kimliğinizdir. Markanız için kullanabileceğiniz 10’dan fazla logo türü vardır.

Montunuzdan çayınıza, çamaşır makinenizden saatinize kadar her yerde farklı logo türleri görürsünüz. Onları gördüğünüzde, onların sadece bir görsel olduklarını düşünüyor olabilirsiniz ama durum bu kadar basit değil. Logolar fark edebileceğinizden daha karmaşık ve anlamlıdır. 10 tür logodan oluşan bir liste hazırladık. Her türün özel ve ayrı bir önemi vardır.

Her ne kadar farklı logo türleri olsa da, her biri bir görüntü ve tipografinin birleşimidir. Etrafınızda gördüğünüz her markanın farklı bir görünümü ve hissi vardır. Marka imajınız bir müşterinin karşılaşacağı ilk görünüm olduğundan, ilk izlenim için mükemmel olmanız gerekmektedir. Size yardım etmek için, bilmeniz gereken 5 tür logo listesi seçerek açıklama ve örneklerle desteklemeye çalıştık.

Monogram Logolar

Monogram logolar adından da anlaşılacağı gibi, bunlar markanın adından oluşan logolardır. Channel, Gucci, Louis Vuitton ve Fendi’nin adlarına bakın, ortak bir şey buluyor musunuz? Ünlü bir şirketin adını temsil ediyorlar. Şirketler isimlerini bütün yerine iki veya üç kelimeyle göstermeyi tercih ediyor. Sonuç olarak hepsi, bu markaların neredeyse hiç unutmadıklarımızdan! Bu markaların her biri baş harflerini süslü bir görüntü yerine logo olarak kullanmıştır. Kimlik tespiti kolay olduğundan, neden monogram logolar tercih ettiklerini anlamak çok basit.

Birkaç harf kullanan tipografi tabanlı bir logo tasarımıdır. Bu logo türü tamamen minimalizmle ilgilidir. Normalden daha uzun bir ismi olan herhangi bir markayı düzene koymak için mükemmeldir.

Odak markaların baş harflerine kaydırıldığından, doğru yazı tiplerini seçtiğinizden emin olun. Gerekirse, bu tür logolar için özel fontlar oluşturabilirsiniz. Piyasada yeni bir markaysanız endişelenmeyin. İşletmenizin tam adını marka bilinci oluşturmak için logonun altına ekleyebilirsiniz. Örnekler için tıklayınız.

Logotype ve Wordmark Logolar

Bir wordmark logo tam olarak bir harf işaretine benzer. Ancak, biraz farklıdır. Bu logo türü, adının baş harflerine değil, bir markanın tam adına odaklanır. Birçok büyük marka, wordmark logo fikrini benimsedi – Casio, Braun, Google, Sony, Nivea ve daha fazlası.

Bir marka benzersiz, kolay ve çekici bir isme sahip olduğunda, wordmark logo iyi tercihtir. Unutulmaz bir tipografi ile birleştirildiğinde isim benzersiz bir marka kimliği yaratır. Odak noktası sizin adınız olacağından, markanızın özünü yakalayan bir yazı tipi seçmeniz gerekiyor. Moda alanındaysa mesela, şık, üst düzey yazı tiplerine yönelin. Örnekler için tıklayınız.

Sembol Logolar

Logo türleri içinde, sembol logolar oldukça ünlüdür. Grafik veya ikon tabanlı bir logo türüdür. Bu tür logoları düşündüğünüzde, aklınıza gelen bazı isimler Twitter, Apple, Target ve daha fazlasıdır. Bu markaların her birinin, kolayca tanımlanabilen bir amblem logosu vardır.

Bir sembol ile ilerlemeye karar verdiğinizde, en zor kısmı bir görsel seçmektir. İşletmeniz için seçtiğiniz işaret, onun varlığıyla devam edecektir. Ama seçmeden önce, anlamsal derinliğini, markanızla eşleşmesini ve sonuçlarını düşünmelisiniz. Örnekler için tıklayınız.

Soyut Logolar

Soyut logolar bir tür resim gibidir, ancak gerçekçilikten kaçınırlar. İşletmenizi sembolize etmek için herhangi bir soyut geometrik formu kullanabilirsiniz. Bu tür soyut logo tasarımlarının en iyi örneklerinden bazıları Nike swoosh, Adidas çiçeği, Pepsi’nin bölünmüş dairesi vb.

Soyut logo işinizi tek bir resim temsiliyle sınırlandırır. Soyut logolar tek bir görsel ile sınırlı kalmak yerine, işinizi temsil etmek için özel bir görsel oluşturmanıza yardımcı olur.

Bu logoyla ilgili en iyi şey, markanızın amacını sembolik olarak aktarabilmenizdir. Renk ve diğer unsurların yardımıyla, markanızın etrafında dönen özel bir anlam verebilirsiniz. Örneğin, Nike’ın tiki özgürlük ve hareketi simgeler. Örnekler için tıklayınız.

Maskot Logolar

Adından da anlaşılacağı gibi, maskot logolar sembollerden farklı olarak resimli veya antropomorfize edilmiş karakterleri içerir. Genellikle canlı, karikatürize ve eğlencelidirler. Markanızı temsil etmek için benzersiz bir şey oluşturmak istiyorsanız, maskot logoları en iyi seçenektir.

Bir maskot markanızın elçisi gibi çalışır. Gıda markaları, hizmet şirketleri ve spor takımı bu logoların büyük tüketicileridir. Bu tür markaların amacı kitleye aşina olmaktır. Markanızın etrafında harika bir atmosfer yaratmak istiyorsanız, maskot logoları mükemmeldir. Örnekler için tıklayınız.

Sonuç Olarak

Markanız için bir logoya karar vermek söz konusu olduğunda,

  1. Markanızın tanımını oluşturun,
  2. Kullanım alanları ve markayı yansıtma açısından hangi logo türünün size uyacağına karar verin,
  3. Sembolünüze, tipografinize ve renklerinize karar verin,
  4. Bol bol pinterest, dribble, shutterstock gibi sitelerden araştırma yapın,
  5. Taslak çizimlerinizi yapın ve gerçek çiziminizi oluşturun,
  6. Eğer tasarımcı değilsenizde mutlaka bir profesyonel yardım alın.

Leave a Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.